Do Akreditačnej komisie zasadne šesť nových členov

22.08.2012 Nitra

Nové Sady 22. augusta (TASR) – Do Akreditačnej komisie (AK), ktorá dohliada na kvalitu vysokých škôl, zasadne od septembra šesť nových členov. Vláda na svojom dnešnom rokovaní vymenovala siedmich členov AK, pretože tretine členov v posledný augustový deň uplynie funkčné obdobie. Siedmym vymenovaným je staronový člen komisie - odborník na neurochirurgiu Juraj Šteňo, ktorý je vo funkcii od roku 2006.

Medzi novými členmi komisie je odborník na chemickú fyziku, fyzikálnu chémiu, teoretickú a počítačovú a kvantovú chémiu Miroslav Urban, výskumník v oblasti fyziky a vedy o Zemi a vesmíre Peter Moczo, odborník v oblasti inžinierstva a technológií Juraj Holeček, Mária Bieliková, ktorá sa zaoberá informatickými vedami, automatizáciou a telekomunikáciami, odborníčka v oblasti lekárskych a farmaceutických vied Daniela Ježová a Ivan Brezina, ktorý sa zameriava na ekonometriu a operačný výskum. Návrhy kandidátov na nových členov Akreditačnej komisie mohli predkladať verejné, súkromné a štátne vysoké školy, ústredné orgány štátnej správy či Slovenská akadémia vied. Z 58 návrhov boli napokon vybraní siedmi kandidáti.

Členov AK vymenúva a odvoláva Vláda SR na návrh ministra školstva po vyjadrení Rady vysokých škôl (RVŠ), Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) a Slovenskej rektorskej konferencie (SRK). Predsedovi RVŠ Viktorovi Smieškovi sa páči, že medzi novými členmi sú odborníci v oblasti technických a prírodných vied. „V komisii boli silne poddimenzovaní,“ povedal v júli pre TASR. Noví členovia sú podľa neho významní odborníci.

S novým zložením je spokojný aj predseda komisie Ľubor Fišera. "Je to vyvážené z hľadiska počtu žien aj študijných odborov. Predtým niektoré študijné odbory boli obsadené aj dvomi ľuďmi a niektoré sme nemali pokryté," povedal koncom júla šéf AK. V komisii budú od septembra štyri ženy, doteraz boli len dve.

Akreditačná komisia je poradným orgánom vlády, ktorý pozostáva z 21 členov. Tretina z nich sa obmieňa každé dva roky. Funkčné obdobie člena je šesťročné, každý člen môže byť vo funkcii maximálne dvakrát. Podľa zákona majú byť členovia Akreditačnej komisie navrhnutí spomedzi významných osobností vysokých škôl, odborných a vedeckých ustanovizní. Členmi Akreditačnej komisie majú byť aj zahraniční odborníci a najviac jedna tretina členov je z nevysokoškolských ustanovizní.

Dvom odborníkom zo zahraničných vysokých škôl - českému profesorovi Jánovi Slovákovi, a tiež Jánovi Fidrmucovi z londýnskej Brunelovej univerzity, končí 31. augusta funkčné obdobie. V komisii naďalej zostáva profesor Július Horváth zo Stredoeurópskej univerzity v Budapešti a profesor Milan Pol z brnianskej Masarykovej univerzity.
 

Vyberte región